GLOW - Blobs

9 nov. 2024

Beschrijving -

GLOW is een groot, jaarlijks lichtfestival in Eindhoven, waar de stad wordt getransformeerd door lichtkunstwerken langs een route. Dit jaar staan mijn klasgenoten en ik er met ons eigen kunstwerk. We hebben het concept bedacht om grote, lichtgevende slijmdruppels te verspreiden over een gebied, samen met het bewegende licht en de buitenaardse geluiden die je hoort willen wij de indruk geven dat deze druppels tot leven komen. Het doel is om een mysterieuze en immersieve ervaring te creëren die voorbijgangers prikkelt en nieuwsgierig maakt.

Details -

Categorie

Vormgeving

Doeleinde

Groepsproject GLOW

Datum

9 nov. 2024

Leeractiviteit

Multidisciplinair

Focus gebieden

Samenwerken

Onderzoeken

Betekenis geven

Vormgeven

Project managen

Conceptontwikkeling

Samen met mijn klasgenoot heb ik een concept bedacht voor het GLOW-festival. We wilden een interactieve lichtinstallatie maken die een unieke ervaring biedt. Het idee werd grote, gloeiende blobs die lijken te leven. De blobs zouden reageren op de aanwezigheid van bezoekers met licht en geluid, wat een alien-achtige sfeer creëert.

Mood-board

Na het kiezen van ons idee hebben we een moodboard gemaakt om de sfeer en stijl duidelijker te maken. Dit gaf ons houvast tijdens het verdere proces.

Materiaalonderzoek

Onderzoeken

Om de blobs te maken, hebben we verschillende materialen getest. Dit was lastig omdat de vorm specifiek moest zijn, hufterproof en mooi egaal doorschijnend. We hebben geëxperimenteerd met plexiglas smelten, plastic vacuüm trekken over een mal, en andere technieken. Daarnaast hebben we advies gevraagd aan docenten in Boxtel en kunstenaars van GLOW. Uiteindelijk kozen we voor epoxy in combinatie met een doorschijnende stof over een mal. Dit gaf ons de juiste balans tussen vorm, transparantie en stevigheid.

Prototyping

Onderzoeken

samenwerken

We hebben simpele prototypes op kleine schaal gemaakt, zowel voor de technologie als voor de omhulling. Hiermee konden we testen wat een mooi kleurpatroon is en hoe het licht moest pulseren. Voor de omhulling hebben we in Boxtel een kleine blob van piepschuim gemaakt. Ik experimenteerde met epoxy en stof, wat uiteindelijk leidde tot een klein blob-prototype. Dit hielp ons te zien hoe het licht zich binnenin verspreidde en hoe stevig de constructie kon zijn.

Locatiebepaling

samenwerken

Voordat we de blobs konden ontwerpen, moesten we weten waar ze zouden komen. Omdat elke blob op maat gemaakt is voor een specifieke locatie, was dit een belangrijke stap. In eerste instantie wilden we 18 blobs verspreiden langs de hele GLOW-route. Dit plan veranderde toen de organisatie ons een nieuwe locatie aanbood: een steegje. Hoewel deze plek beter leek voor een immersieve ervaring, bracht het ook uitdagingen, zoals de veiligheid met grote bezoekersstromen en de kans om ondergesneeuwd te raken door andere projecten in de buurt. Er werd ook voorgesteld om ons op het Victoriapark te plaatsen, maar na een locatiebezoek vonden we dit minder geschikt.

Emma District

Uiteindelijk kregen we een plek toegewezen in het Emma District, een centrale locatie met veel mogelijkheden om de blobs op te hangen. Nadat dit was bevestigd, hebben we schetsen gemaakt van de mogelijke plaatsingen. Deze schetsen hebben we gepresenteerd aan de eigenaresse van het Emma District en de betrokken winkeliers, die hun goedkeuring gaven.

Productie

De productie heb ik uitgevoerd in de loods van mijn ouders in Limburg, omdat ik daar voldoende ruimte had en het werk het beste kon uitvoeren. In deze ruimte heb ik alle blobs gevormd en afgewerkt, zodat ze klaar waren voor installatie van de techniek terug in eindhoven.

Techniek

De techniek hebben we op school geïnstalleerd. Bij de productie hebben we openingen in de achterkant van de blobs gemaakt, zodat we de LED-strips gemakkelijk konden plaatsen. De LED-strips en de printplaat hebben we in de blobs verwerkt, zodat deze beschermd en droog lagen. De batterij hebben we buiten de blobs in een waterdichte doos geplaatst. Dit maakte het eenvoudig om de batterijen te verwijderen en op te laden aan het eind van de avond.

Geluid

Geluid was een belangrijk onderdeel voor mij, omdat het de ervaring zou verrijken en het verhaal meer tot leven zou brengen. Toen degene die het geluid zou maken uitviel, heb ik op het laatste moment zelf verschillende audiovarianten gemaakt voor elke speaker.

Door borrelende watergeluiden, hartslagen, hoge tonen en monstergeluiden te combineren, ontstond een ambient sound die perfect bij de blobs paste.

Opbouw

Voor de opbouw hebben we een hoogwerker geregeld om drie blobs op te hangen, omdat deze boven de 2,5 meter hingen. Hierdoor moesten we rekening houden met veiligheidsmaatregelen. De andere blobs konden eenvoudig op de grond geplaatst worden. Deze werden aan het begin van de avond neergelegd en later weer opgeruimd.

Opbouw en afbouw

Voor de opbouw en afbouw gingen mijn klasgenoot en ik elke avond naar de locatie om de blobs op hun plek te leggen en vast te maken. Gelukkig konden we gebruikmaken van een leegstaand pand in de buurt om de blobs veilig op te bergen en op te laden. Na de eerste dag merkten we dat bezoekers er soms ruw mee omgingen, waardoor we kleine aanpassingen hebben gedaan om te voorkomen dat de blobs beschadigd raakten.

Eindresultaat

Tijdens GLOW kregen we veel positieve reacties. Het was geweldig om te zien hoe nieuwsgierig iedereen was. De installatie was niet alleen uitnodigend voor kinderen, maar ook volwassenen vonden het leuk om de blobs aan te raken en het te ontdekken.

Interpretaties van Bezoekers >